Awokado – dlaczego warto je jeść?
Awokado to owoc wyjątkowy pod wieloma względami. Przede wszystkim – w przeciwieństwie do przeważającej większości owoców wyróżnia się niską zawartością węglowodanów, a sporą – zdrowych tłuszczów. Dzięki temu wykazuje szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Awokado to bardzo kaloryczny owoc, jednak nie należy unikać jego spożycia – wręcz przeciwnie. Korzyści z włączenia awokado do codziennego jadłospisu są nieocenione.
Awokado – co kryje w sobie ten owoc?
Awokado to owoc dostarczający 160 kcal w 100 g. Zawartość makroskładników w 100 g awokado przedstawia się następująco:
– węglowodany 8,5 g
– białko 2 g
– tłuszcze 14, 6 g
Ponadto owoc awokado dostarcza dużych ilości mikroskładników. Najważniejsze z nich to:
– witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, witaminy rozpuszczalne w wodzie: z grupy B, C
– minerały: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas sód, selen, mangan
– fitosterole
– błonnik
Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość cennych kwasów tłuszczowych. W awokado dominują jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Nie każdy wie, że bardzo wielu cennych składników odżywczych dostarcza także pestka awokado. Suszona i zmielona pestka awokado może być dodawana do soków, koktajli czy sałatek. Warto przekonać się do pestki z awokado pomimo jej specyficznego, nieco gorzkiego smaku. Zawiera ona znacznie więcej antyutleniaczy niż miąższ awokado, a także mnóstwo rozpuszczalnego błonnika.
Właściwości prozdrowotne awokado
Awokado to owoc doskonały dla każdego, kto poszukuje wartościowego źródła tłuszczów w diecie. Oczywiście awokado uzupełni nie tylko dietę bogatotłuszczową, ale wzbogaci każdy inny model żywienia. Awokado może pomóc normalizować poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, ponadto dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego oraz witaminy B6 awokado zmniejsza poziom homocysteiny. Dzięki temu awokado okazuje się nieocenione w profilaktyce miażdżycy i jej powikłań. Owoc ten wpływa także korzystnie na wiele innych sposobów na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, normalizując poziom ciśnienia krwi.
Awokado zapobiega stłuszczeniu wątroby, wspomaga działanie układu nerwowego oraz odpornościowego, doskonale wpływa na wzrok, produkcję krwinek czerwonych, reguluje gospodarkę wodno – elektrolitową. Ponadto awokado doskonale wpływa na kondycję skóry, odżywia ja i wspomaga procesy jej regeneracji.
Co więcej – awokado wspomaga proces odchudzania. Dzięki zawartości glutationu, czyli bardzo skutecznego antyutleniacza, awokado wspomaga odporność oraz spowalnia procesy starzenia. Ponadto jego regularne spożycie stanowi cenne uzupełnienie profilaktyki nowotworów. A zawartości błonnika i enzymów trawiennych awokado zawdzięcza korzystny wpływ na procesy trawienne.
Awokado w diecie – jak je jeść?
Awokado może być wykorzystane w kuchni na wiele sposobów. Najprostszy to dodatek owocu do wielu sałatek czy koktajli. Rozgniecione awokado może być wykorzystane jako zastępstwo masła. Awokado może posłużyć do przygotowania pełnowartościowego posiłku, np. awokado zapiekanego z jajkiem i wędzonym łososiem. Z awokado można przyrządzić pyszny sos guacamole, a nawet – domową, zdrową nutellę.
Awokado to owoc o wielu zastosowaniach, który powinien na stale zagościć na Twoim stole. Poza wzbogaceniem diety w cenne składniki odżywcze, może stanowić skuteczną profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca czy nowotworów. Zadbasz także o urodę i młody wygląd. Trudno o zdrowszy owoc.