Blog, Dieta

Kilka słów o nawodnieniu organizmu

Odpowiednie nawodnienie organizmu to fundament zdrowia – wszak wszystkie procesy komórkowe zachodzą w środowisku wodnym, Jednak nie wystarczy pić dowolne płyny, gdyż niekiedy może to paradoksalnie prowadzić do odwodnienia lub zaburzenia równowagi fizjologicznej organizmu.

 

Ile płynów potrzebujemy?

 

Dzienne zapotrzebowanie na wodę to minimum dwa litry dziennie, jednak wartości te dotyczą zarówno wypitych płynów, jak i wody ukrytej w pokarmach. Norma ta jest oczywiście bardzo umowna i zależna od aktualnego stanu zdrowia organizmu, warunków temperaturowych, aktywności fizycznej… Szczególnie o podaż wody należy zadbać w przypadku pojawienia się objawów odwodnienia, którymi są:

– pragnienie

– zmniejszona objętość moczu oraz jego ciemniejsza barwa

– skurcze mięśni

– bóle i zawroty głowy

– suchość skóry i błon śluzowych

– chroniczne zmęczenie.

O odpowiednią podaż płynów należy dbać zawsze, nie czekając na pojawienie się objawów odwodnienia. I należy pamiętać, aby regularnie przyjmować niewielkie objętości płynów. Jednorazowe wypicie dużych ilości wody nie nawodni organizmu tak efektywnie, jak stałe popijanie jej małymi łyczkami.

 

Co pić, a czego unikać?

 

Z pewnością najlepszym sposobem na nawodnienie organizmu jest woda mineralna, zarówno niegazowana, jak i gazowana. Ta druga wzbogacona jest dwutlenkiem węgla i nie powinny jej spożywać osoby z problemami gastrycznymi i małe dzieci, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Poza nawodnieniem organizmu, woda mineralna dostarcza niezbędnych minerałów, w tym wapnia czy magnezu. Niezdrowym wyborem są wody smakowe, pełne sztucznych aromatów i konserwantów. Aby przełamać neutralny smak zwykłej wody, można skomponować własne wody smakowe, dodając do niej dowolne owoce – cytrusy, maliny, truskawki, jagody, a także miętę czy ogórka.

Czy soki owocowe są zdrową opcją? Te własnoręcznie wyciskane – tak. Jednak soki kupowane w sklepie to często jedynie koncentraty, czyli produkty mocno przetworzone i zubożone w wiele cennych witamin i antyutleniaczy. Ponadto soki sklepowe zawierają niekiedy ogromne ilości cukru. Zdrowszą opcją jest zatem zainwestowanie w sokowirówkę lub jeszcze lepiej – wyciskarkę do soków i delektowanie się własnoręcznie skomponowanym, 100% sokiem z owoców i warzyw.

Napoje gazowane to jedne z najbardziej niezdrowych produktów spożywczych na rynku. Nie posiadają absolutnie żadnych wartości odżywczych, pełne są natomiast składników, których bezwzględnie należy unikać:

– konserwantów

– barwników

– aromatów

– ogromnych ilości cukru i słodzików

– kwasu fosforowego

To właśnie słodzone napoje gazowane obwiniane są za lawinowo rosnącą u dzieci otyłość, a także cukrzycę czy poważne zaburzenia koncentracji.

Czy kawa i herbata to napoje, które można pić bez ograniczeń? Czy prawdą jest, ze mogą odwadniać organizm, przynosząc odwrotny do zamierzonego skutek? Najnowsze badania zaprzeczają odwadniającemu działaniu kawy – bezpieczna ilość to do 4 kubków dziennie. Podobnie jest z herbatą. Zarówno kawa, jak i herbata są ponadto źródłem zdrowych antyutleniaczy, wzmacniających układ sercowo – naczyniowy i spowalniających procesy starzenia. Warto jednak wybrać gatunkową kawę czy herbatę. Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest kawa ziarnista, mielona przed zaparzeniem. Kawa rozpuszczalna to w rzeczywistości produkt mocno przetworzony, o niskiej zawartości kofeiny czy przeciwutleniaczy. Sama w sobie kawa rozpuszczalna nie jest jednak szkodliwa dla zdrowia, a jedynie mniej zdrowa niż kawa naturalna. Unikać należy wszelkich napojów kawowych w proszku typu cappuccino czy kawa 2 w 1 – to sama chemia, ze znikomą zawartością kawy.

A co z herbatą? Czy zielona herbata jest dużo zdrowsza od czarnej? Herbata czarna i zielona to w rzeczywistości produkty pozyskiwane z tej samej rośliny, różniące się natomiast procesami obróbki listków po ich zerwaniu. Jednak sumaryczna zawartość pożądanych składników roślinnych jest porównywalna. Każda herbata – zielona, biała, czerwona czy czarna jest zatem zdrowa; ale z jednym zastrzeżeniem – mówimy o herbacie bez dodatku aromatów czy barwników. Jedynym dopuszczalnym dodatkiem do suszu herbacianego są suszone owoce bądź kwiaty. Za najzdrowszą herbatę na świecie uważana jest sproszkowana zielona herbata matcha, która stanowi sekret długowieczności i doskonałego zdrowia Japończyków. Ten zielony proszek o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych można pić w formie tradycyjnego naparu, ale także przyrządzić pyszne latte czy dodać matcha do deserów lub wypieków.

Produkt określany mianem herbata rozpuszczalna w ogóle nie ma nic wspólnego z herbatą. Każdy tego typu herbatopodobny produkt, szczególnie herbatki dla małych dzieci to mieszanka ogromnych ilości cukru, barwników i aromatów… a na szarym końcu pojawia się ekstrakt ziół lub owoców w śladowych ilościach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *